Loading please wait...

Click to enlarge

Britcon completes Flood Averse Furniture Store

Britcon has completed the construction of a new, 30,000 sq ft flood averse furniture store for national furniture retailer Stokers.

The £3 million contract to rebuild the Russell Dean branded store in Halifax, West Yorkshire was awarded to Britcon following irreversible damage caused by severe floods on Boxing Day of 2015.Stokers were forced to close the 16,000 sq ft store which has operated since 1960 as one of its most successful outlets.

Stokers is a family business operating ten stores across the UK.  These include the 80,000 sq ft flagship Christopher Pratts in Leeds.

Managing Director Jonathan Stoker said, “Since Russell Dean is located adjacent to the River Calder the probability of further floods will always remain and so we had to consider relocating. However, given the heritage of the store and our loyal customer based we decided to buy the freehold and build a new store that could withstand future incidents.

“We appointed Britcon to design and build a flood resistant structure and they have delivered a new robust store that is effectively on stilts with car parking in the under croft of two display floors.  With the new design, we have been able to almost double display capacity to 30,000 sq ft making our investment more viable and also providing a new light and airy customer experience.”

Paul Clarkson, Managing Director at Britcon said, “We are delighted to complete the project within a tight timeframe and restricting environment.  We worked closely with the environment agency and various local groups to avoid any disruption to the high street and adjacent canal side towpaths.

“This involved working within very tight parameters to prepare the site and ground anchoring the existing stone built retaining wall to Midgely Road whilst the building was being demolished.  We built a new retaining wall to Midgley Road which climbs steeply to the North-West boundary of the site with the new building elevation right against the rear of the existing footpath and thereafter constructed a new building on three levels.

“We applied value engineering techniques to keep the project within budget and completed the project in time for trading in Spring 2018.”


Accreditations